Allt fler i Dalarna döms till samhällstjänst

Det blir allt vanligare att brottslingar i Dalarna döms till samhällstjänst. Under förra året fick 165 personer möjlighet att göra samhällstjänst istället för att sitta i fängelse, och det är 39 fler än året innan.
Man kan dömas till samhällstjänst istället för fängelse om fängelsestraffet skulle bli som längst åtta månader. Samhällstjänst har funnits som straffalternativ för i första hand yngre personer i sju år och nu ska Brottsförebyggande rådet utvärdera hur det har fungerat. I slutet av februari ska utredningen presenteras. - Tanken är att utredningen ska kunna ligga till grund för om det till exempel behövs några justeringar i lagen eller förändrade direktiv till kriminalvården, men det är för tidigt att redan nu säga om det behövs några förändringar, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".