Brysselkontor hjälper Dalarna söka EU-pengar

Pengar från EU har blivit en viktig del av kommunernas verksamhet. Men det gäller att få bidragen också. Och det kan kosta pengar att få dem. Kommunerna i Dalarna, Gävleborg och Örebro län betalar varje år 3 miljoner kronor för ett samarbete som kallas Central Sweden, med ett kontor i Bryssel.
- Den här organisationen behövs, för vi behöver höja kunskapsnivån i våra tre län om de möjligheter som EU ger, säger Per Widell, chef för Brysselkontoret. Kommunförbundet och Landstinget i Dalarna betalar 1 miljon kronor varje år till samarbetet Central Sweden. Gävleborg betalar lika mycket och i Örebro delar kommunerna, landstinget och universitetet på kostnaderna. Totalt 3 miljoner per år alltså, eller ungefär 3,50 kronor per invånare. - Det är skattebetalarna i sista hand som betalar. Vi hjälper kommuner och landsting att utveckla sin verksamhet. Det handlar dels om att söka EU-finansiering till olika EU-projekt, men Central Sweden Bryssel-kontoret fungerar också som en omvärldsbevakare. Vi förmedlar kontakter med andra regioner där det finns kunskap och erfarenheter som Dalarna, Gävleborg och Örebro län kan ha nytta av, säger Per Widell. Central Sweden samarbetar också med annan organisation, intresseföreningen Bergslaget som består av fyra landsting och 31 kommuner i Dalarna, Örebro, Västmanland, Värmland och Gävleborg. Föreningen Bergslaget kostar medlemmarna ungefär 1,4 miljoner kronor varje år. - Vi har under de år vi funnits, sedan 1995, uträttat mycket när det gäller strukturfondsarbetet, alltså det EU-stöd vi kan få ute i kommunerna. Vi har också försökt att påverka kommissionen för att få ett regelverk som gör det möjligt för oss att komma åt EU-pengar, säger Håkan Blomberg, kommunalråd i Nora och ordförande i föreningen Bergslaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".