Fackligt uppror mot nya a-kasseregler

Flera fackförbund, bland annat Handels och Kommunal, i Dalarna gör nu uppror och startar en namninsamling emot regeringens planer om att förändra a-kassan för de deltidsarbetslösa. Regeringen vill bland annat begränsa ersättningsdagarna till 75 dagar. Det vill dem för att minska så kallat överutnyttjande av försäkringen.

– Nu har vi lyssnat på vad medlemmarna efterlyser, nu måste vi agera, säger Inger Wahlman, ombudsman på Kommunal i Dalarna.

Det är fackförbunden Kommunal, Handels, Hotell och restaurangfacken som står bakom upproret. Med är också LO och Socialdemokraterna i Dalarna.

I de nämnda fackförbunden så är det många av medlemmarna som jobbar deltid. I Kommunal i Dalarna till exempel så var det i september 991 medlemmar som jobbade deltid. Och många av medlemmarna är upprörda över de nya reglerna.

– Medlemmarna är rasande, arga och förtvivlade. En del mår så dåligt att man inte orkar att jobba man är sjukskriven helt enkelt, säger Inger Wahlman.

Målet med namninsamlingen är att få regeringen att ändra tillbaka till de regel som gällde när socialdemokraterna hade makten.

Men Inger Wahlman tror inte att högerregeringen kommer att ändra på sin linje.

– Om jag ska vara ärlig så tror jag väl inte det. Det är inte den politik de för. Men vi måste ändock markera vad det handlar om.