Rörfirmors telefoner går varma i kylan

Många rörfirmor har haft jour dygnet runt under helgen. Det är problem med frysta vattenledningar, värmepumpar som stannat och utkylda hus. - Många gånger räcker det med att ge råd på telefon, säger Eva Lindkvist på Lindkvists rör i Mora.
Eva Lindkvist har haft jouren på Lindkvists rör i helgen. Och hon har fått ta emot många samtal från husägare i behov av hjälp. - Ofta väljer många att spara på elen och har för litet värme på elelementen. Vi råder dem att dra på mera värme och kanske komplettera med ytterligare ett elelement eller en kupévärmare, säger Eva Lindkvist. - Däremot är det inte bra att börja elda i vedspisen i köket. Den drar varm luft från väggarna och det ökar risken för isproppar i vattenledningarna. Det är bara när hela vattensystemet frusit och huset är utkylt, som rörmokaren behöver rycka ut. - En ispropp löser normalt upp sig själv när det blir varmare, säger Eva Lindkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista