Många fyra- och femåringar missar allmän förskola

Från och med årsskiftet har alla fyra- och femåringar laglig rätt till allmän förskola. Det betyder att de utan avgift får vara på dagis 15 timmar i veckan. Men i ett glesbygdslän som Dalarna finns det många fyra- och fem-åringar som går miste om den allmänna förskolan.
Det handlar om de barn som är hos dagmamma, ett barnomsorgsalternativ som fortfarande är ganska vanligt i Dalarna. Få föräldrar har möjlighet att skjutsa barnen från dagmamman till förskolan för att de ska kunna vara där de 15 timmar de har rätt till, och kommunerna erbjuder inte någon skolskjuts. I praktiken innebär det att barnen som går hos dagmamma inte får tillgång till den allmänna förskola de har rätt till. Några av de som drabbas är de fyra- och femåringar som går hos de 20 dagmammor som finns i Mora kommun. - Här uppstår svårigheter att hämta och lämna barnen mellan förskoleavdelningarna och familjedaghem. Som vi ser det i dag har vi inte möjlighet att erbjuda dem skjuts idag, säger Jan-Erik Steen, som är skolchef i Mora. Han säger att han har förståelse för att det kan se orättvist ut att vissa barn får tillgång till allmän förskola, medan andra inte kan ta sig dit. - Det är statsmakternas beslut. De har bestämt att familjedaghemmen inte är allmän förskola, säger Jan-Erik Steen. Däremot får familjerna i Mora och många andra kommuner kostnadsreducering som motsvarar de 15 timmarna i allmän förskola när barnen istället går hos dagmamma. Enligt statens beslut får nu alltså alla fyra- och femåringar gå i allmän förskola. Det innebär fler barn i den allmänna förskolan, och kanske de ansvariga på kommunerna är glada över att en del fyra- och femåringar går på familjedaghem istället. - Det är klart att det här är en utökning som vi rör oss med. Vi har fått extra pengar från statsmakterna för att klara av det här uppdraget, men det finns en gräns för vad man klarar av i kommunen och vi klarar det här uppdraget med nöd och näppe, säger Jan-Erik Steen, skolchef i Mora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".