Brandmän hotar att inte släcka bränder

Brandmän hotar nu med att låta bli att släcka vissa bränder i kommunala byggnader. Det här varslet gäller i 19 kommuner, bland annat i två dalakommuner. Det handlar om en konflikt som har brutit ut mellan Brandmännens riksförbund och deras arbetsgivare Sveriges kommuner och landsting. Parterna kommer bland annat inte överens om en försäkring som deltidsbrandmännen vill få in i avtalet.

– Jag tycker att det är tragiskt att vi ska behöva gå så här långt, säger Kenneth Carlsson, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.

Den stora knäckfrågan handlar om deltidsbrandmännens försäkring. Om en deltidsbrandman blir sjuk och inte kan jobba som deltidsbrandman så får han eller hon ingen ersättning från Försäkringskassan om deltidaren kan jobba kvar i sitt vanliga jobb. Förbundets förslag och lösning är att gå in och täcka det med en försäkring som kommer att kosta 80 kronor per månad och anställd. Men förbundet har inte fått gehör för det förslaget.

Om inte parterna kommit överens den 12 november så kommer brandmännen att låta bli att släcka bränder i kommunala byggnader i 19 kommuner, däribland Avesta och Hedemora.  Undantaget är skolor, daghem, vårdcentraler och äldreboenden.

– Är det så att det blir brand i en fastighet som är kommunalägd så rycker vi ut och gör livräddande åtgärder, men i övrigt inget, säger Kenneth Carlsson.

Så då får byggnaden stå och brinna ner?
– Det är vad som kan hända och ske. Då kan man fundera; är kommunerna beredda att låta det gå så långt för att inte ge de deltidsanställda vettiga försäkringsvillkor.