Fylla största orsaken till skoterolyckor

Omkring 2 000 snöskoterförare skadads årligen, och ett tiotal omkommer. Och den största orsaken till olyckorna är alkohol.
Vakar, iskanter och vägbommar är några bidragande faktorer till att olyckorna sker, men den största orsaken till skador och död bland skoterförare är ändå för hög fart i samband med alkohol. Cirka 70 procent av alla skoterförare som kör ihjäl sig är just alkoholpåverkade. - Ju svårare skador man får, desto högre alkoholhalt brukar man hitta i blodet, det konstaterar Ulf Björnstig, tidigare trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket i Borlänge, och numer läkare och forskare i Umeå. Men av de som dödas i skoterolyckor är det ungefär 40 procent av dödsfallen som beror på drunkning, och det är då i början och slutet av säsongen. Snöskotrarna blir bara fler och fler, och motorerna kraftigare. Ändå blir inte dödsolyckorna fler. - Dödstalen är konstanta, och har varit så i ungefär 20 år. Och det är ju glädjande att den siffran inte ökar, säger Ulf Björnstig. Men vad kan man då göra för att minska skadorna och risken för olyckor? Ja, risken för svåra skador är mindre om man kör nykter och under 60-70 kilometer i timmen. Men lag på hjälm är förmodligen ingen lösning. Studier ihop med Rättsmedicinska institutet visar att skaderiskerna inte skulle minska så mycket om det vore lag på att ha hjälm, många av dem som kör fort och utsätter sig för de stora riskerna har redan hjälm. Förutom att polisen håller ett öga på skotertrafiken så gör också skoterklubbarna ett bra jobb för att minska olyckorna, säger Ulf Björnstig. - Man arbetar med att få fram säkrare snöskoterspår, och man försöker påverka medlemmarna. De riktigt omdömmeslösa förarna är svåra att nå, men vi hoppas att omgivningen kan påverka dem att inte köra onyktra, säger Ulf Björnstig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista