Protestlistor lämnas till Utlänningsnämnden

De iranska syskonen Helya och Daniel Riasat fick ett massivt stöd igår när deras skolor demonsterade för att dom ska få stanna i Sverige och inte utvisas tillbaka till Iran. Namnlistor har också samlats in och riksdagsman Kenneth Johansson ska nu lämna över dem till Utlänningsnämnden. Den instans dit deras utvisningsbeslut är överklagat.
Familjen ska nu komma in med kompletteringar och eventuella nya fakta som stöder deras sak och visar att det skulle vara farligt för dem att åka tillbaka till Iran. Klarar de inte det så blir det nej. Om Utlänningsnämnden säger nej finns det ingen ytterligare instans att vända sig till. Då är det definitivt nej. Och chansen att Utlänningsnämnden ska ändra sig är inte särskilt stor säger Hans Engblom, handläggare på Utlänningsnämnden. - Vi ändrar cirka tio procent av alla ärenden. När det gäller iranier är det dock något högre ändringsfrekvens. 15-18 procent, säger Hans Engblom. Helya och Daniel är välanpassade elever i den svenska skolan och det skulle kunna vara ett skäl till att låta dem få stanna säger Hans Engblom. Men två år i skolan som är den tid som gäller för Helya och Daniel är lite för kort tid för att det skulle kunna vara ett skäl för att få stanna. De skulle också kunna få stanna för att dom är sjuka, fysiskt eller psykiskt, men det är varken Helya, Daniel eller deras mamma. Sedan är det det här med att föräldrarna är öppet kritiska till den iranska regimen. Det kan duga enligt Hans Engblom. - Vi får se om det finns någon politisk verksamhet från början. Det måste finnas någon koppling till att man varit politiskt aktiv tidigare, menar Hans Engblom. Att uppslutningen bakom syskonen Riasat varit så stor här i Falun är inget som kommer att påverka Utlänningsnämndens beslut. - Nej, det är ju inte det som är omständigheterna i ärendet. Det spelar ingen som helst roll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".