Sjuksköterskan Lina Johansson. Foto:Eva Rehnström/SR

Delade reaktioner om nya löner

Sjuksköterskorna i Dalarna får en löneökning på närmare sex procent i år. Speciella satsningar görs på specialutbildade sjuksköterskor, som disktriktssköterskor och barnmorskor. Men andra sjuksköterskor är missnöjda med löneavtalet. De hade väntat sig mer.

Sjuksköterskor i Dalarna har under året protesterat mot den dåliga löneutvecklingen. Protestlistor har också sänts till fackklubben inför löneförhandlingarna. Den dåliga löneutvecklingen har till och med setts som ett hot mot den framtida försörjningen av sjuksköterskor i länet.
I de nyss avslutade förhandlingarna får nu länets sjuksköterskor mer i löneökning än de flesta andra yrkesgrupper i landet. Barnmorskorna får cirka 2 100 mer i lön och distriktssköterskorna drygt 1700 kronor.
Sjuksköterskorna hade krävt 8,5 procent i löneökning. Nu blev det nära sex procent för de flesta.
– Det är för lite, tycker Lina Johansson, som är sjuksköterska på avdelning 45 på Falu lasarett, där man är missnöjda med löneavtalet.
– Vi hade hoppats på mer.
– Nu känns det som om vi för betala för satsningen på de specialutbildade sköterskorna. Och det finns fortfarande undersköterskor, som har har bättre betalt än vi, säger Lina Johansson besviket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".