Ny mastodonträttegång om Allards

Det blir förhandlingar ända fram till jul, när Svea hovrätt ska behandla den misstänkta ekonomiska brottsligheten vid Faluföretaget Allards. I tingsrätten dömdes fyra personer för ekonomiska brott.

Allardshärvan var ett av de absolut största mål, som Falu tingsrätt någonsin haft ett behandla. Ett 40-tal förhandlingsdagar gick åt, innan tingsrätten den 1 juni 2005 kunde meddela sin dom.
Fem personer stod åtalade, och för fyra av dom blev det fällande domar.
Företagets VD dömdes till fängelse i ett år och två månader, plus näringsförbund, för olika ekonomiska brott. En ekonomisk konsult fick nio månaders fängelse. En tidigare styrelseordförande dömdes till villkorlig dom och dagsböter och för en revisor blev det villkorlig dom med samhällstjänst.
Både de dömda och åklagaren överklagade domarna.  Åklagaren ville att de skulle få betydligt strängare  straff. När det gäller VD:n har det tyrkats på fyra års fängelse.
Nu - två och ett halvt år efter tingsrättens dom -är det dags för en ny mastodonträttegång. På måndag morron inleds hovrättsförhandlingarna, som väntas bli klara lagom till jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".