Salaproppen skapar ny problem

Fem dalakommuner protesterar nu mot delar av ombyggnaden av den så kallade Salaproppen, riksväg 70 mellan dalagränsen och Sala. När den nya riksvägen är klar kring Sala, kommer det istället att bli trafikstockningar på andra håll, befarar de. Detta då vägen mellan dalagränsen och Broddbo på flera ställen bara blir enfilig.

Det är kommunledningarna i Avesta, Falun, Borlänge, Säter och Hedemora, som skickat en gemensam skrivelse till vägverkets generaldirektör. De uttrycker där sin oro för nya trafikproblem, när de gamla försvinner.
Även i Sala finns samma oro. Oppositionsrådeet Tommy Johansson fruktar att trafikanter istället väljer helt andra vägar och att det får negativa effekter på kommunen.
Oron handlar om att sträckan mellan den nya förbifarten, från  Broddbo och 18 kilometer fram till Brovallen kommer att skapa trafikstockningar.
Vägsträckan ska visserligen byggas om, men den blir inte så bred som politikerna vill.
– En väg med bara ett körfält i vardera riktningen och med ett vajerräcke i mitten gör att det uppstår köer och irritation, tror Agneta Thörnqvist, som är kommunalråd i Avesta.
Vägverket har ännu inte börjat utreda hur sträckan ska se ut efter ombygnaden. Projektledare Frida Scherdén på vägverkets region Mälardalen säger ändå att det handlar om en så kallad mötesfri landsväg, så kallad 1+1-väg. Det är en väg med ett körfält i vardera riktningen, med mitträcke emellan och med vissa omkörningsstäckor.
Frida Scherdén säger att det bitvis kommer att bara vara ett körfält åt vardera hållet, men att det även på vissa sträckor kan bli två körfält på varje sida mitträcket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".