Kritik mot Västerbergslagens Utbildningscentrum

Vägverket riktar kritik mot Västerbergslagens Utbildningscentrum VBU för den förarutbildning som bedrivs där. En anställd där har enligt vägverket brustit så mycket i sitt arbete att han bör få andra uppgifter.

I december i fjol beslöt Vägverket att granska förarutbildningen vid VBU. Verket hade då fått uppgifter om att det fanns tveksamheter i verksamheten.

Den granskning man sen gjorde visade att en och samma lärare var inblandad i alla de fall där det fanns oklarheter kring godkända förarprov. Till exempel har en elev blivit rapporterad för godkänt förarprov och yrkeskompetensbevis innan de nödvändiga betygen var satta. En annan har fått godkänt betyg när det gäller persontransporter i buss trots att de teoretiska kunskaperna inte var tillräckliga.

I andra fall har rapportering av godkända förarprov gjorts trots att dem det gällde inte var elever på skolan. Och i ett fall ska också godkänt förarprov ha rapporterats för en elev som inte undervisats av den lärare som nu kritiseras. Enligt vägverket har alltså den aktuelle lärare brustit så väsentligt i sin tjänsteutövning han inte längre bör få förrätta förarprov. Och VBU uppmanas nu att omplacera honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".