Fängelse för ekonomiska brott

En 48-årig företagare dömdes under onsdagen av Mora tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Dessutom förbjuds mannen att bedriva näringsverksamhet fem år framåt.

Enligt Mora tingsrätt är det styrkt att den 48-årige mannen inte redovisat inkomster med närmare 1,8 miljoner kronor från år 1999 till och med 2003, alltså under fem års tid.

Den åtalade mannen har hävdat att pengar han tagit ut från sin rörelse varit lån i avvaktan på att vinster i företagen skulle kunna betala hans arbete. Det är ett resonemang som tingsrätten inte köper.

Att acceptera något sånt skulle leda till att näringsidkare mycket lättvindigt skulle kunna slippa undan skatt. Tingsrätten tycker att det fullt klarlagt att de uttag mannen gjort var ersättning för arbete och därmed ska beskattas.

Tingsrätten anser också i domen att det funnits ett direkt uppsåt att slippa betala skatt och avgifter

Så den 48-årige mannen fälls för grovt skattebrott. Domen omfattar också grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Dessutom får alltså mannen näringsförbud i fem år.

Enligt tingsrätten handlar det om en brottslighet med ett straffvärde på mer än två års fängelse. Men rätten låter straffet stanna vid ett och ett halvt år.

Då har den bland annat tagit hänsyn till att det gått ganska lång tid sen brotten upptäcktes, det var 2004, och att mannen fått näringsförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".