Foto:Scanpix

Dalakandidater fick flest röster

Vid torsdagens provval i Falun när det gäller dom präster om vill efterträda Claes Bertil Ytterberg som biskop i Västerås stift fick två kandidater med Dala-anknytning flest röster.

Det var Christina Schenning, som tidigare varit präst vid fjällkyrkorna i Sälen samt Thomas Söderberg, kyrkoherde i Enviken.

Över 400 präster och förtroendevalda inom Västerås stift röstade på torsdagen fram dom kandidater som nu går vidare i kampen om vem som ska bli ny biskop i stiftet.

Kandidaterna är sex till antalet, och dom två präster med Dala-anknytning som tidigare nominerats som kandidater har alltså fått flest röster.

Christina Schenning fick 75 röster. Hon har tidigare varit präst vid fjällkyrkorna i Sälen men arbetar nu vid räddningsverket. Och Thomas Söderberg, kyrkoherde i Enviken, och direktor för S:t Lukasstiftelsen fick 74 röster och därefter kommer Marika Markowitz från Stockholm med 73.
Så allt talar för att det blir en hård kamp om biskopstiteln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".