Enklare få hjälp när man mår dåligt

Nu satsar Landstinget Dalarna på att hjälpa människor med psykosociala problem, alltså människor som mår dåligt psykiskt och socialt. I Falun bildas en särskild samtalsmottagning inom primärvården dit invånarna kan söka utan att gå omvägen över  vårdcentralerna.

I Falun har landstinget valt att samla 8-10 terapeuter på ett ställe, istället för att erbjuda det här på de olika vårdcentralerna. Hur det blir i andra kommuner är upp till varje närsjukvårdsområde att bestämma.

– Jag jublar inför det här beslutet, säger Ulrica Sieder Hedin, psykoterapeut och avdelningschef för Falu samtalsmottagning.

Patienterna behöver ingen remiss från vårdcentralerna utan kan ringa direkt till Falu samtalsmottagning.

– Vi har tänkt att det här ska bli en lättillgänglig mottagning. Man ska inte behöva gå omvägen över vårdcentralen.

– Vad som är viktigt med Falu samtalsmottagning är att det här är första linjens vård, alltså primärvård. Vissa tillstånd är ju så det krävs specialistpsykiatrin och då har vi möjlighet att remittera över dit, säger Ulrica Sieder Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".