Fortsatt bråk om Södra Dalarnas Räddningsförbund

Bråken runt Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, som består av Hedemora, Avesta och Norbergs kommuner, fortsätter. Förbundets nya styrelse har fått vänstermajoritet trots att både Avesta och Hedemora har borgerligt styre. Det har fått Hedemoras centerpartistiska kommunalråd Gun Drugge på krigsstigen.
Kommunerna representeras i styrelsen efter befolkningsstorlek. Avesta har fyra ledamöter, två socialdemokrater och två borgerliga representanter. Hedemora har tre, två borgerliga och en socialdemokrat och Norberg har två, en socialdemorkat och en vänsterpartist. Det här gör att vänsterblocket får majoritet i styrelsen genom att Norbergs starka vänsterprägel. Om de tre kommunerna representerats av lika många ledamöter hade de borgerliga fått majoritet. Kommunalrådet Gun Drugge (c) i Hedemora tycker att det är mycket olyckligt att det blivit så här. - Om vi tar ett beslut i Hedemorafullmäktige så är det inte säkert att det får genomslag i räddningsförbundet, säger hon. Inför mötet i veckan när styrelsen tillsatte ordförande fanns en överenskommelse som skulle ge en borgerlig ordförande, men vänstermajoriteten bröt det löftet och tillsatte båda ordförande- och vice ordföradneposterna. - Det här innebär att räddningsförbundet kan fungera sämre än än vad det borde, säger Gun Drugge. Ulf Berg m-kommunalråd i Avesta har hotat att upplösa räddningsförbundet, så sista ordet verkar ännu inte vara sagt. Tdigare har det riktats kraftiga protester mot de besparingsbeting som politikerna lagt på räddningsverksaheten och personalen uttalade sitt misstroende mot förre ordföranden, socialdemokraten Stig Lindkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".