Gagnefskvinna i koncernstyrelse

Det är ont om kvinnor i bolagsstyrelser. Men en av dem finns i Gagnef. Susanne Behning sitter i styrelsen för Nordbo dörr och i koncernstyrelsen för norska Fjordtregruppen.
- De uppskattade verkligen när jag kom första gången. Åhh, vad bra att det är en tjej,sa de, berättar Susanne Behning. Till vardags står Susanne Behning på fabriksgolvet på Nordbo Dörr i Gagnef, där hon har jobbat i 26 år. Hon är fackets representant i bolagsstyrelsen, och i våras valdes hon också in i koncernstyrelsen. Ungefär varannan månad tar hon av sig skyddskläderna och flyger till Norge där styrelsemötena hålls. Och där är hon ensam kvinna. Enligt Susanne Behning så lyssnar övriga styrelsen nog på vad hon tar upp där. - De frågar mycket om hur det är på verkstadsgolvet och tar till sig våra åsikter, säger hon. Av börsbolagens styrelseledamöter är bara 6 procent kvinnor. För övriga bolagstyrelser finns det ingen statistik, men det är männen som fattar de avgörande besluten om företagens framtid. Ett förslag är att kvotera in kvinnor i styrelserna. - Det är en bra lösning för att få in fler kvinnor, men jag vet inte om det är möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".