1 av 2
Lena-Stina Björklund, VA-chef i Orsa, intill en läckande vattenledning som måste lagas i centrala Orsa. Foto: Johannes Rosendahl
2 av 2
Lena-Stina Björklund, VA-chef i Orsa vid den läckande vattenledningen. Foto: Johannes Rosendahl

Vatten för miljoner läcker ut

Färskvatten för miljontals kronor läcker varje år ut genom otäta vattenledningar. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. I Orsa försvinner nästan hälften (43 procent) av vattnet innan det når fram till kunderna.

– Till stor del så är det säkert läckor, jämför vi oss med andra kommuner så har jag ett medel på 24 procent som läcker och i Orsa hade vi alltså 43, säger Lena-Stina Björklund som är VA-chef i Orsa.

Dalanytt träffar Orsas VA-chef just där kommunen håller på att laga en vattenläcka. Ledningen under marken har gått sönder. Dalarnas vattenledningar är ofta från 40- och 50-talen. Men det finns ledningar som är 100 år gamla. Det produceras mycket mer vatten än vad som når fram till kunderna. En del går åt till att släcka bränder och vattna kommunala rabatter. Men det mesta läcker bort. I Dalarna försvinner 7,5 miljarder liter vatten för 22,5 miljoner kronor. Om året. Svinnet för hela länet är 27 procent. Men i Orsa är det alltså hela 43 procent. Många bäckar små blir en hel å.

– Om man tittar på hur mycket läckor vi lagar så lagar vi mindre läckor än medelsnittsvärdena så det skulle tyda på att vi har ett rätt så bra ledningsnät. Men när man ser på hur mycket vatten som pumpas ut så läcker det mycket så det är mycket vi inte vet om som står och läcker någonstans, säger Lena-Stina Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".