Deltidsarbetslösheten minskar i Dalarna

Deltidsarbetslösheten i Dalarna minskar stadigt. Det visar Länsarbetsnämndens siffror över antal deltidsarbetslösa mellan 1999 och 2002.
För ett och ett halvt år sen var drygt 4 250 personer öppet deltidsarbetslösa. Idag är den siffran nere i cirka 2 700 personer. Bland annat var målet för år 2002 att få ner antalet deltidsarbetslösa med 500 personer. Det lyckades man med, och mer där till. - 836 personer färre var öppet deltidsarbetslösa förra året, och det är fler än riksgenomsnittet, och fler än målet. Det säger Bengt-Åke Nyström vid Länsarbetsnämnden i Dalarna. Han är samordnare i det projekt som Länsarbetsnämnden startade för drygt tre år sedan, och som är ett led i Regeringens krav på Arbetsmarknadsstyrelsen - AMS - om att få ner antalet deltidsarbetslösa i hela landet. - Deltidsarbetslösheten är ett av de största problemen på arbetsmarknaden om man ser ur jämställdhetssynpunkt. Deltidsarbetslösheten rör ju flest kvinnor, säger Bengt-Åke Nyström. Om man ser till de olika yrkeskategorierna, så var målet att minska deltidsarbetslösheten inom vården med 50 procent mellan 1999 och 2002. I Dalarna minskade den med 60,4 procent. Och även inom barnomsorgen, handels och hotel och restaurang så har deltidsarbetslösheten minskat MER än riksgenomsnittet. Till exempel så var målet inom barnomsorgen att minska deltidsarbetslösheten med 30 procent, i Dalarna minskade den med 84 procent. Men även om Dalarna utmärker sig som ett av de mest framgångsrika län när det gäller att minska deltidsarbetslösheten, så finns det brister även i vissa kommuner här i länet. - Vansbro är ju den kommun som lyckats bäst, och sämst till ligger Rättvik, Borlänge och Avesta. Och vad det beror på är svårt att säga, menar Bengt-Åke Nyström. Projektet kommer att fortsätta till och med slutet av år 2004. Och förhoppningarna är att deltidsarbetslösheten minskar ännu mer tills dess. - Vi ska försöka få bort så mycket deltidsarbetslöshet som möjligt, säger Bengt-Åke Nyström till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".