Dalfolkets tandhälsa ska undersökas på nytt

Vart femte år under den senaste 20-årsperioden har folktandvården undersökt hur det står till med dalfolkets tandhälsa. Nu är det dags för en ny stor enkät, där vi som bor i länet också ska få säga vårt om bemötande, tillgänglighet och kostnader
- Vi har valt ut vissa åldersgrupper, 35-, 50-, 65- och 75-åringar. Ur de här grupperna har vi valt ut 1545 personer slumpvis. De här personerna kommer idagarna att få ett frågeformulär, säger Erik Uhrbom, övertandläkare och en av de som ska genomföra undersökningen. En av frågorna rör vilken tandläkare man har. Fyller man i den, så kommer man att kallas till tandläkaren för en kostnadsfri tandundersökning som är värd 500 kronor. De kliniska resultaten från den kostnadsfria undersökningen och resultaten från enkäten kommer sedan att sammanställas. Och där kan man då se hur tandhälsan har förändrats. - Förra gången vi gjorde den här undersökningen, 1998, fick vi till exempel fram att 30 procent av 35-åringarna avstod från tandvård av ekonomiska skäl, och det väckte stor anklang hos politikerna, säger Erik Uhrbom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".