Tommie Hildman blir chef för Filmberget

Tommie Hildman blir chef för det nationella filmbevarandecentret i Grängesberg, det så kallade Filmberget. Den före detta Horndalsläraren behövde ingen längre betänketid för att tacka ja till jobbet.
- Jag tycker det här är ett drömjobb. Jag har alltid varit intresserad av film, jag har läst filmvetenskap och jag är gammal historie- och samhällskunskapslärare, säger Tommie Hildman, som för 30 år sedan arbetade som lärare och skolledare i Horndal. I sitt nya jobb ska nu Tommie Hildman samla in smalfilm till Grängesberg. Där ska filmerna identifieras och registrera dem i en stor filmdatabas. Sedan ska filmerna tvättas och perforeringen och skarvar ska ses över. När det är klart scannas filmen över till videokopior och sedan fryses smalfilmen ner för att bevaras för framtiden. Tommie Hildman säger att ett tiotal personer kommer att få jobb på Filmberget när det dragit igång, och samlingen ska bli tillgänglig för allmänheten. - Det är tänkt att allmänhet och forskare ska kunna komma och titta på filmer som finns lagrade, säger Tommie Hildman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".