Fusk blir allt vanligare vid högskolan

Det blir allt vanligare att högskolestudenter använder sig av internet för att fuska vid examinationer. En fuskande student kan hämta hem redan skrivna uppsatser, skriva av dem och underteckna den själv. Men vid högskolan Dalarna är man än så länge relativt förskonade från den här sortens fusk.
- Det är klart att fusk är något som existerar i högskolan, men man ska inte överdriva problemet. Vi har en handfull fall, under tio, per år, och det är inte mycket med tanke på att vi har 10 000 studenter i år, säger Leif Borgert, rektor för Högskolan Dalarna. Leif Borgert tror att det allt mer utbredda fusket beror på förändringarna i examinationsformerna. - Förr var examinationen i hög grad att återge kunskap som man skaffat sig genom att läsa eller höra på föreläsningar. I dag måste studenten visa att man kan kritiskt granska olika typer av kunskaper, tänka själv, kritisera - och det är vanligt att man gör det i form av en uppsats, säger Leif Borgert. - Jag tror att man måste låta examinationer i större utsträckning ske öga mot öga mellan studenten och examinatorn, liknande den gamla mutan, för att fusket ska minska, säger Leif Borgert.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".