Oro i Säter efter besked om polisbesparingar

Åtta polisstationer i Dalarna kommer att läggas ner. Det dystra beskedet kom polisledningen med i går. Flera mindre polisstationer riskerar att stängas.
En av stationerna som hotas av stängning är den i Säter. Och Säterborna var upprörda när Dalanytt pratade med några av dem i går.
- Jag tycker det är fullständigt galet att utarma de mindre städerna så här. Det behövs flera poliser här, säger Sven Bengtsson.
- Det är åt fanders. Nu har vi haft det lugnt i stan ett tag, men vem vet när det vänder igen. Polisen behövs här, säger Marie Jansson. - Hur ska det bli då med bilar och inbrott? Det blir ju jungelns lag som gäller här, tror Lars-Göran Holmgren. Åtta av länets 17 polisstationer riskerar alltså nedläggning. Men den besparingen är inte tillräcklig. Polisledningen vill också minska kostnaderna för exempelvis övertid, investeringar och mobiltelefoni. Och under nästa år kan det bli aktuellt att minska på personalstyrkan. Och polisens besparingsplaner oroar Säterborna. - Jag kommer inte att känna mig trygg, det blir bara sämre och sämre. Som det ser ut idag är vi i än större behov av poliser än tidigare, säger Kerstin Löfgren. - Rättssamhället håller på att åka åt pipan. Det räcker inte med en polisstation i Borlänge som ska serva alla runt här, de hinner ju aldrig komma på plats om något händer, tycker Stefan Lundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".