Osäker tillvaro för polisens civilanställda

Dalarna är inte ensamt om att ha en polis i kris. I en kartläggning som Ekot har gjort framgår att tio av landets polismyndigheter kommer att se sina underskott växa till sammanlagt flera hundra miljoner kronor. Men det är en klen tröst för alla de civilanställda som riskerar att få sluta.
Harriet Larsson har jobbat som cvivilanställd på polisen i Hedemora i 28 år. Men i morse var det inte roligt att gå till jobbet. - Det kändes tungt. Och det var ännu tyngre i går när man fick beskedet. Det är ovisst att veta vad man ska hitta på att göra efter alla år. Det känns besvärligt, tycker jag, säger Harriet Larsson till Dalanytt. Som receptionist på polisstationen i Hedemora arbetar Harriet med passhantering, hittegods, tillstånd och mycket annat. Om hon försvinner misstänker hon att det blir poliser som får sköta det som i dag är hennes uppgifter. - Det kan ju ändå inte vara andemeningen med det hela, säger hon. Harriet Larsson berättar att de som hon möter varje dag för att förmedla pass och annat har många synpunkter på polisens besparingar. - De tycker att det är bedrövligt om Hedemora ska läggas ned. Det förstår man ju när man pratar med folk. Och jag tror att många av de anmälningar som vi tar emot här, de kommer folk inte att bry sig om att göra anmälningar om över huvudtaget, säger hon. Det blir alltså mer brott som polisen inte får kännedom om, tror Harriet Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".