Studentens advokat orolig för sin klient

I går avslutades ju rättegången mot den 26-årige student som står åtalad för mordet på en 41-årig Borlängebo. Å tingsrätten avslog också en begäran om att låta Socialstyrelsens rättsliga råd granska den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av den åtalade. Enligt den lider han inte av någon allvarlig psykisk störning. Men det tror ändå 26-åringens advokat Gunnar Lundgren att han gör.
- Klienten och jag är helt överens om att han har så svåra psykiska problem att han måste få hjälp. Och det sker bäst genom att han får rättpsykiatrisk vård, säger Gunnar Lundgren. Men enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av den åtalade är han frisk nog att kunna dömas till fängelse. Gunnar Lundgren ville att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska undersökningen, men den begäran avslog alltså Falu Tingsrätt. Socialstyrelsens rättsliga råd är en överklagandeinstans som granskar rättspsykiatriska undersökningar som görs. Gunnar Lundgren planerar redan nu, innan domen har meddelats, att överklaga till hovrätten. Då får han nämligen ännu en chans att begära att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska utredningen. För vad untredningen än har sagt är Gunnar Lundgren övertygad om att hans klient behöver vård. Tecknen är tydliga, menar han. - Åtta självmordsförsök, och en i övrigt fridfull och snäll människa som får sådana totala utbrott. Han har mördat en människa med 60 knivhugg - är det då inte rätt att han får sitta av sitt straff i ett fängelse? - Man måste också väga in bakgrunden - personliga omständigheter och vad som har förosakat det. Vad tror du kommer att hända om han döms till fängelse? - Det kommer att bli katastrof. Jag tror inte han klarar det. Han kommer ta livet av sig, tror jag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".