Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gruvchefer inför rätta efter raset i Garpenberg

I förmiddags inleddes rättegången i Falun mot förre områdeschefen för Boliden Minerals gruvor i Garpenberg, Ulf Marklund, och en annan gruvchef. De är misstänkta för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.
- Boliden har inte planerat arbetet på ett säkert sätt, man har inte gjort några bedömningar om riskerna och man har inte följt upp de indikationer på problem som man har haft i det här bergrummet. Och därför så har de ett ansvar för att bergarbetaren omkom, säger åklagare Katarina Tullstedt. Gruvarbetaren Sune Scott arbetade på 650-metersnivån i Garpenbergsgruvan den 17 oktober 1999. Han jobbade i sin maskin och sysslade med att ta bort löst berg då plötsligt hela taket i bergrummet där han arbetade rasade in och Sune Scott dödades. Kammaråklagare Katarina Tullstedt menar att det var inte ett bergrum vilket som helst som Sune Scott arbetade i. Konstruktionen var unik. Som tak i bergrummet fanns en så kallad cementstabiliserad fyllskiva. Över den fanns cirka 40 meter löst redan brutet berg, i form av sten och grus. Fyllskivan satt inte fast på något särskilt sätt utan hölls fast enbart av bergets eget tryck inåt mot fyllskivan. Mätningar brukar göras så att man ska veta hur pass väl fyllskivan sitter fastkilad, men inga sådana mätningar gjordes, och det fanns indikationer på att allt inte stod rätt till. Bland annat hade man upptäckt sprickor i fyllskivan. - Man arbetade som om det var ett vanligt bergrum och det är det stora misstag som Boliden gjort i det här fallet. Det här var första gången som man arbetade under en sådan här fyllplatta, och man såg aldrig riskerna eftersom man inte heller letade efter dem, säger Katarina Tullstedt. Det är viktigt att arbetsgivaren, i det här fallet Boliden, tar ansvar för arbetsmiljön, säger Katarina Tullstedt. - Det ska inte bara vara de ekonomiska faktorerna som ska styra verksamheten, utan även de lagar och förordningar som är satta för att skydda arbetstagaren ska följas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".