Dyrare läkemedelsnota i Dalarna

Försäljningen av läkemedel ökade förra året nästan 8 procent i Sverige. Och i Dalarna ökade läkemedelsnotan med över 10 procent. Elisabeth Kalin är informationsapotekare i Läkemedelskommittén, och enligt henne beror ökningen på att nya läkemedel är dyrare.
- Framförallt ökar det på grund av att vi har fått nya läkemedel. Och nya läkemedel kostar mycket i utvecklingskostnader så att de får ett högre pris, säger Elisabeth Kalin. Det är ny statistik från Apoteket som alltså visar att notan för våra receptbelagda mediciner växer. Och i Dalarna är ökningen större än riksgenomsnittet. För hela landet var ökningen förra året 7,8 procent. I Dalarna var ökningen 10,2 procent. Varför just Dalarnas läkemedelskostnader har ökat så mycket har Elisabeth kalin inte analyserat klart ännu. Men hon påpekar att Dalarna har legat lågt tidigare. - Och vi har också en äldre befolkning än riket i genomsnitt. Det är ju de äldre pensionärerna som använder den största delen av läkemedlen. De läkemedel som säljs mest är medel mot höga blodfetter, magsårsmedel och medel mot depressioner. - Det är ju sådana tillstånd som ökar i samhället, säger Elisabeth Kalin. Landstingens totala inköp under 2002 av receptbelagda mediciner inom läkemedelsförmånen, inklusive moms:
Här är listan med de 20 mest sålda läkemedlen i
kronor räknat :
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".