Åtal för dödsolycka på Siljan

Grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt sjöfylleri. Det är vad en båtförare från Malung nu åtalats för. Det var i somras som han svårt berusad i hög hastighet körde på en annan båt på Siljan. I den båten fanns en äldre man, som höll på att fiska. Mannen omkom omedelbart.
Tre personer var ute på en nöjestur på Siljan i en fritidsbåt. Alla tre var berusade. I båten fanns ölburkar och en dunk med rester av hembränd sprit. De körde fort. Polisens utredning visar att farten vid olyckstillfället var uppe i 22 knop. Föraren säger sig ha tittat på sjökortet och därför inte observerat fiskebåten och mannen som höll på med sina nät. Fiskebåten rammades och fiskaren, en äldre man från Nusnäs utanför Mora, omkom omedelbart. Nu har åklagaren beslutat sig för att åtala föraren av fritidsbåten. Han visade sig ha över 2 promille alkohol i blodet. Grovt sjöfylleri, anser åklagaren, och grov vårdslöshet i sjötrafik, eftersom mannen inte haft uppsikt framåt i den höga farten. Den allvarligaste åtalspunkten är emellertid grovt vållande till annans död, en gärning som ger fängelse i minst sex månader och högst sex år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".