Upplopp på behandlingshem i natt

En grupp intagna på Älvgårdens behandlingshem i Hedemora gick bärsärkagång i ett upplopp i går kväll. Tumultet började med att de inte fick sitta uppe och titta på TV så länge som de ville. Vid tumultet greps två män, som nu riskerar åtal för försök till mordbrand.
- Det var ett antal patienter på vår slutna avdelning som slog sönder stora delar av inredningen och satte eld på tre olika ställen i lokalen, säger Thomas Olsson, institutionschef på Älvgården till Dalanytt. Älvgården har 24 vårdplatser och bedriver vård för missbrukare enligt Lagen om vård av missbrukare. Det är alltså tvångsvård av vuxna narkotika- och alkoholmissbrukare. Av de åtta intagna som var på avdelningen har man identifierat tre som var aktiva i upploppet. Klockan kvart i tolv i går kväll blev stämningen allt mer hotfull. - Personalen upplevde att man hade tappat kontrollen över situationen. Man ringde polisen och drog sig undan händelsernas centrum, säger Thomas Olsson. Orsaken till upploppet sägs vara att de intagna ville titta på TV längre än vad reglerna tillåter. Men Thomas Olsson tror att förklaringen egentligen är en annan. - De flesta tycker naturligtvis inte om att vara inlåsta. De byger upp aggressioner som kan leda till sådana här saker. Och så vill man ha någonting att ta på , och i det här fallet skyllde man på TV-tiden, säger Thomas Olsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".