Gruvchefer skyllde ifrån sig i rätten

Vid Falu tingsrätt fortsatte i dag rättegången mot dom två före detta gruvchefer som ställts till ansvar för dödsolyckan i Garpenbergsgruvan för drygt tre år sedan. Idag var det de två högsta cheferna i Garpenberg, de två åtalade, som hördes. De anklagas för att vara medskyldiga till att gruvarbetaren Sune Scott dödades.
Områdeschefen Ulf Marklund säger att han inte visste särskilt mycket om vad de gjorde där nere under jorden. Att det skulle vara så att de hade problem i det gruvrum som sedan störtade in, det hade han aldrig hört talas om. Ingen hade fört den informationen vidare upp till hans nivå. - Jag har inget minne av enskilda brytningsrum. Det här med gruvteknik är ju inte min specialitet i den här bergshanteringen, sa Ulf Marklund inför rätten idag. Och gruvchefen, den andra åtalade, Staffan Sandström, han visste i och för sig mer, men han menade att gruvfogden och förmännen, dom som lydde under honom, de visste bättre... - Jag hade liksom ingen anledning att ifrågasätta... Den enda indikation jag fick av förmännen, det var att de hade allt under kontroll, sa Staffan Sandström när han hördes. Vad de två cheferna förmedlade var att de som är absolut bäst på det här med att se risker, det är egentligen gruvarbetarna. De som arbetar nere under jord hela tiden, och som på så vis såg bergrummet och upplevde vad som hände där. Så den känsla Dalanytts reporter fick som åhörare var den att det nästan var gruvarbetaren Sune Scotts eget fel - att han inte begrep bättre att han nog inte borde fortsätta arbeta där nere, den där söndagen den 17 oktober 1999 då taket störtade ner över honom. - Alla bergarbetare, alla förmän och fogdar, de gör visuella bedömningar av brytningsförhållandet. Vi måste lita på deras yrkesskicklighet och deras yrkeskunnande, sade Staffan Sandström inför rätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".