Protester mot nedskärningar inom polisen idag

Idag ger sig poliserna i Dalarna ut på gator och torg för att protestera mot nedskärningarna inom polisen. -Vi vill väcka opinion, det säger en av initiativtagarna till manifestationen, polisinspektör Andreas Brolander i Borlänge.
Planer finns på att stänga åtta av 17 polisstationer i länet, för att på så sätt spara pengar. Men nu vill poliserna i Dalarna väcka opinion för mer resurser till polisen, och genomför därför en manifestation där dom jobbar gratis under dagen. - Vi vill träffa medborgarna, och visa upp oss. Det är angeläget för medborgarna att höra att vi står på deras sida när det gäller neddragningarna. Det säger polisinspektör Andreas Brolander, som är en av initiativtagarna till manifestationen. - Vi har valt att börja i positiv anda, att göra den här manifestationen som polisförbundet helhjärtat kan sluta upp bakom. Och sedan får vi se om beslutsfattarna tar oss på allvar, säger Andreas Brolander. Polisförbundet i Dalarna har räknat ut att det till och med år 2004 så kommer det finnas ett underskott på 40 miljoner kronor hos dalapolisen. Så det kan alltså bli värre än det är idag, med hot om att halvera antal polisstationer i länet. - Blir det värre så får vi nog se oss om efter andra möjligheter. För en sak är säker och det är att poliserna i Dalarna, INTE är beredda att arbeta många dagar till, så som det ser ut nu, menar Brolander. Från klockan tio i morse till fyra i morgon bitti kommer - förutom de ordinarie poliserna som är i tjänst - 100 poliser till att jobba extra. Men polisledningen deltar inte. - Det borde de göra. Det är viktigt att även de träffar allmänheten. Sedan är det ju viktigt att veta var de har sina lojaliteter, om det är mot statsmakterna eller mot allmänheten. Jag vet var jag har MIN lojalitet någonstans. Vi styrs ju av den verkligehet vi lever i, och inte efter vad Thomas Bodström eller Sten Heckscher säger. Och från Rikspolisstyrelsens sida har man inga invändningar mot den här manifestationen, det säger Inger Mattsson-Kasserud, biträdande personalchef. - Rikspolisstyrelsen har ju samma inställning när det gäller resurser till polisen, att vi behöver mer resurser. Och det för vi ju fram i olika sammanhang. Så på det sättet har vi ju ett gemensamt intresse att polisen ska få de resurser som behövs för att man ska kunna bedriva en bra verksamhet, säger nger Mattsson-Kasserud till Sveriges Radios Ekoredaktion. Och en som hoppas att den här manifestationen ska leda fram till förändringar är Margareta Anstrin. Hon är privatperson i Falun som tänker stötta poliserna genom att genomföra en egen demonstration. - Det är väldigt viktigt att alla människor som privatpersoner visar sin solidaritet med poliskåren i det här läget, säger Margareta Anstrin. - Jag anser att politiker behandlar poliserna skändligt, det handlar om framtida Sverige, våra gamla, våra barn och vår trygghet. Och det handlar framför allt att bekämpa kriminalitet, och till det krävs det resurser, menar Anstrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".