Docent förklarar Jussi Björlings röst

Hur kan man förklara skönehten i Jussi Björlings röst? Det försökte docent Per-Åke Lindestad förklara vid ett besök i Borlänge igår.
Docent Per-Åke Lindestad är öron- näs- och halsläkare och röstspecialist. Ett av hans forskningsintressen är just sångröstens funktion, och bland annat så har han studerat Fenomentet Jussi Björling. - Det specifika med Jussi Björlings röst var att han hade en sådan fantastisk klang i sin stämma, och en sådan behärskning. Och framför allt är det nog med den lätthet som han sjöng de högsta tonerna, som gör att han var så exeptionell. Det var det som gjorde honom så berömd, säger Per-Åke Lindestad. Jussi Björling var oerhört populär i USA. Det var få som fick så många återinropningar som han fick. - Han var ju så fantastisk just på scen, fortsätter Per-Åke Lindestad. Bland annat så föreläste Per-Åke Lindestad igår om strupens anatomi och fysiologi, och det med särskild inriktning på struphuvudet som sånginstrument. - En ton består ju av en grundton och en mängd övertoner, och det handlar om vad han gjorde med sitt instrument och hur han förstärker övertonerna i rösten. Han gjorde allt rätt, menar Per-Åke Lindestad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".