Tre nya vindkraftverk på Hunflen

Det kan bli ytterligare tre vindkraftverk på Hunflen. Det privata företaget Vindkompaniet planerar nämligen att sälja tre vinkraftverk till för placering på Hunflen. Bara man hittar en köpare.
Det är redan kö med folk som vill bli delägare i det nuvarande vindkraftverket på Hunflen, som ägs av Äppelbo Vind Ekonomisk Förening. Och eftersom föreningen välkomnar fler vindkraftverk, så är utsikterna goda för ytterligare byggen. - Det var ju tack vare det lokala engagemanget som vi kom igång med det första vindkraftverket, och jag tror att det kommer att bli likadant den här gången, det säger Sa Jan-Olof Dahlin, projektutvecklare på Vindkompaniet. Om tre nya vindkraftverk på 1.500 kilowatt per styck byggs på Hunflen, så kan alla de då total fyra verken förse över 1.000 eluppvärmda villor med hela deras elbehov varje år. Varje nytt vindkraftverk kostar cirka 13 miljoner monterat och klart - sedan tillkommer kostnader för väg och inkoppling på elnätet. - Vi var ju tidigare väldigt skeptiska till vindförhållandena i Dalarna med omnejd, men det har gått över förväntan. Och ett vindkraftverk är ju bra, både ekonomiskt och ur miljösynpunkt, menar Jan-Olof Dahlin. Nästa måndag ska ett samrådsmöte hållas i Sälas bystuga i Äppelbo, då förutsättningarna för fler vindkraftverk ska diskuteras. - Vår ambition är att kunna uppföra verken så att de kan vara i drift innan nästa vinter, och om det är så att det finns en positiv inställning hos befolkning och myndigheter, då kan det här gå väldigt fort, säger Jan-Olof Dahlin till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".