Falu BS förre sportchef i hovrätten

I morgon inleds hovrättsförhandlingarna i målet mot Falu BS Bandys förre sportchef, Jan Åke Berggren, som för drygt ett år sedan dömdes av Falu tingsrätt till fängelsestraff för grovt skattebrott.
Det var vid en revision i mars år 1999 som skattemyndigheten fann att klubben betalat ut 1,5 miljoner kronor i svarta löner till spelare under åren 1997-99. En förundersökning inleddes och dåvarande sportchef Jan Åke Berggren, som ansågs ansvarig för utbetalningarna, åtalades. Tingsrätten fann honom skyldig till det brott han anklagades för och dömde honom till sex månaders fängelse för grovt skattebrott. I sin dom sa visserligen tingsrätten att det även fanns andra i klubbledningen som kunde klandras, personer som förmodligen varit medvetna om att det funnit oegentligheter i redovisningen av löner och förmåner. Men - hävdade tingsrätten - "det påverkar på intet sätt allvaret i Jan-Åke Berggrens brottslighet. Berggren själv menade vid tingsrättsförhandlingarna att han agerat för klubbens bästa, och att han enbart borde dömas till villkorlig dom om rätten ansåg honom ansvarig. Följaktligen överklagade han sen fängelsedomen till Svea Hovrätt som nu tar upp målet med början i morgon. Förhandlingarna i hovrätten som pågår i tre dagar äger rum i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".