Här öppnar Lidl

Redan i höst kan den tyska lågprisbutikskedjan Lidl öppna sina första butiker i Dalarna. Och det kommer att leda till lägre matpriser.
Nu kraftsamlar Ica, Hemköp och de andra butikskedjor som väntar ny konkurrens. - Man är klart medveten om vad som kommer att ske. Och alla kedjor av självaktning vidtar nu årgärder för att möta Lidl, säger Thomas Pettersson på Svensk Handel. Men det är inte lätt att reda ut var Lidl kommer att etablera sig. Bolaget har nämligen som uttalad strategi att aldrig berätta någonting. Men enligt vad Dalanytt erfar kommer Lidl att öppna i Falun, Borlänge, Avesta, Hedemora, Ludvika, Leksand och Mora. - Lidl kommer att bli en relativt vanlig företeelse på de olika orterna, säger Thomas Pettersson. Lidl lär vara ungefär 10 procent billigare än konkurrenterna. Antalet varor är mindre än nu etablerade butikskedjors och 85 procent av sortimentet är egna varor. - En Lidlbutik blir säkert en kompletteringsbutik för vissa varor. När Lidl öppnar, troligen redan i höst, blir det på flera ställen samtidigt, tror Thomas Pettersson. - Man kommer inte att öppna en butik utan det blir flera butiker samtidigt. I annat fall kommer man inte att klara logistiken. Det kommer att smälla till och sen har vi dem här och där, säger Thomas Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".