23-åring inte allvarligt psykiskt sjuk

Den 23-årige man som åtalats misstänkt för mordet på en kvinnlig restaurangägare i Hedemora förra sommaren är inte psykiskt sjuk. Det slås fast i den rättspsykiatriska undersökning som nu blivit klar.
Strax före jul avslutades rättegången mot 23-åringen tillfälligt . Åklagaren hävdade att det handlade om en brutal avrättning som mannen gjort sig skyldig till. Kvinnan mördades med ett stort antal knivhugg, slag mot huvudet med en påk, och hon fick också halsen avskuren. Försvarsadvokaten krävde å andra sidan att åtalet skulle ogillas med motiveringen att det fanns brister i polisturedningen kring alternativa händelseförlopp. Falu tingsrätt tyckte dock att det fanns övertygande bevisning för att 23-åringen begått de gärningar som han åtalats för. Men rätten ville att 23-åringens psykiska status skulle undersökas närmare innan domen avkunnades. Den rättsspykiatriska undersökningen är nu gjord. Där slås fast att mannen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han var inte heller allvarligt psykiskt störd när han undersöktes, hävdar den rättsmedicinska expertisen. Det saknas därför medicinska förutsättningarna för att överlämna mannen till rättspsykiatrisk vård. Han kan alltså dömas till fängelsestraff. Nästa tisdag blir det fortsatt huvudförhandling i det här målet. Då tar tingsrätten upp den rättsmedicinska undersökningen till behandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".