Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutpläderingar i Gruvrättegången idag

I dag hölls slutpläderingarna i rättegången mot de två Bolidenchefer som står åtalade för att ha vållat gruvarbetaren Sune Scotts död.
Det var i oktober 1999 som Sune Scott förolyckades när han arbetade nere i Garpenbergsgruvan. Åklagare Katarina Tullstedt menar att företaget Boliden brutit mot arbetsmiljölagen. - Arbetsgivaren i det här fallet ska se till att konstruktionen inte rasar ner över någon medarbetare. Kan man inte skapa den säkerheten så ska ingen jobba under den här konstruktionen, säger Katarina Tullstedt. Katarina Tullstedt menar att Boliden inte har kontrollerat riskerna med att bryta malm på det sätt man gjorde i det bergrum som sedan störtade in. Det fanns 40 meter redan löst brutet berg ovanför det här bergrummet och lika mycket löst redan brutet berg under bergrummet. Allt som då höll ihop berget var en fem meter bred skiva som på mitten var ditsatt som tak direkt över bergrummet där man jobbade. 28 000 ton löst berg vilade på den här skivan. Skivan satt fast enbart med trycket från det omgivande berget och det trycket mättes aldrig. Boliden skulle ha mätt det här trycket för att på så sätt kunna bedöma riskerna med att jobba i det här bergrummet, menar Katarina Tullstedt. - Vi kan konstatera att genom att det rasade och att en person arbetade därnere så har reglerna åsidosatts. Områdeschefen Ulf Marklund och gruvchefen Staffan Sandström litade på bergarbetarna, att de nere under marken observerade och hade koll på hur det såg ut. Men enligt åklagaren vilar ansvaret på Ulf Marklund och Staffan Sandström. - De duktiga och erfarna bergarbetarna litade på sin ledning. Det ska de kunna göra. För det är ledningen som har ansvaret för att deras arbetsmiljö är säker, menar Katarina Tullstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".