Främlingsfientlig kraftsamling i Orsa

Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna kraftsamlar nu för att erövra mandat i Orsas kommunfullmäktige vid omvalet i mars. Nationaldemokraterna är motståndare till det mångkulturell samhället och vill stoppa invandringen. Frontfiguren Tor Paulsson säger till Dalanytt att det i Orsa finns en ovanligt bra grogrund för partiets idéer.

Orsa, som knappt har hämtat sig efter chocken över att Sverigedemokraterna tog sig in i kommunfullmäktige, ska nu alltså få sällskap av Nationaldemokraterna om ”partiorganisatören” Tor Paulsson får som han vill.
- Orsa är en kommun där det finns en väldigt bra potential. Det finns ett stort intresse. Vi ska ha möte nu i helgen, och jag räknar med att vi blir 40 personer, säger Tor Paulsson till Dalanytt.
Vad är då Nationaldemokraterna för ett parti? De vill stoppa invandringen, stoppa knarket och införa hårdare straff och fler poliser. Partiet består av före detta Sverigedemokrater som blev uteslutna för att de var för extrema.
Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius har skrivit flera böcker om de här grupperingarna, och hon tycker att det finns anledning att vara orolig.
- Det är klart att den här typen av partier innebär att det kanske blir en mer hotfull och svår stämning som riktas mot personer med utländskt ursprung i en kommun, säger hon.
Tidigare har Nationaldemokraterna lyckats erövra mandat i Haninge och Södertälje. Inför omvalet i Orsa är det ungdomarna som ska lockas till partiet.
- Vi kommer naturligtvis att besöka skolor vid flera tillfällen för att eleverna skall få kännedom om att Nationaldemokraterna finns och att vi är ett seriöst parti, säger Tor Paulsson.
Förutom ungdomar är målgruppen den svenska medelklassen.
- Vanliga svenskar som arbetar och sliter hårt, och sedan får betala mycket av de pengarna i skatt som går till felaktiga saker. Till människor som kommer hit och aldrig har gjort ett handtag i hela sina liv i Sverige, säger Tor Paulsson.
Tor Paulsson betalar själv inte så mycket skatt . Hans senast taxerade årsinkomst var 7.400 kronor.
Nu skall han och hans parti ta upp kampen med Sverigedemokraterna som redan etablerat sig i Orsa.
- Sverigedemokraterna är ett oseriöst parti. Vi vill inte ha någonting med dem att göra, säger han.
I valet i september, som alltså måste göras om nu, fick Nationaldemokraterna tio röster i Orsa. Anna-Lena Lodenius befarar att det kan bli fler nu i mars.
- Det är just i kommuner som Orsa som sådana här partier har en chans överhuvud taget. Det är en kommun där det inte krävs så många röster för att ta ett mandat, säger Anna-Lena Lodenius.
Nationaldemokraterna har nu polisanmälts för hets mot folkgrupp för en av de broschyrer om partiets syn på familjen som delats ut i Orsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".