Vårdslös båtförare dömdes

En 39-årig man från Uppland dömdes i dag av Falu tingsrätt till 80 dagsböter för vårdslöshet och sjötrafik och vållande till kroppsskada. Mannen körde förra sommaren med sin båt på en badande kvinna i Hedemora och skadade henne svårt.

Olyckan inträffade på sjön Kalven i i Hedemora i juli fjol. Kvinnan var ute på en simtur när hon plötsligt upptäckte att en båt var på väg rakt mot henne. Hon dök för att skydda huvudet men kunde inte undvika olyckan. Båten körde in i hennes ena sida, och hon fördes i ambulans till Falu lasarett.

Kvinnan fick bl a flera revben brutna, tandskador, och en skada i ena njuren med blödning under bukhinnan. Hon vårdades på lasarettets intensivvårdsavdelningen i en vecka.

Falu tingsrätt säger i sin dom idag att det är utrett att båtens förare inte hade uppmärksamheten riktad framåt när olyckan inträffade utan i stället var upptagen med att dra upp en lina i aktern.

Rätten menar att den 39-årige mannen brustit i gott sjömanskap och att hans oaktsamhet inte kan anses som ringa.

Han fälls på båda åtalspunkterna - vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada. Straffdet blir alltså 80 dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".