Rektorer enade mot Nationaldemokraterna

Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna, som ställer upp i kommunalvalet i Orsa, planerar att besöka skolor i området för att berätta för ungdomarna om sin verksamhet.
Men i Orsas skolor får de inte komma in.

Nationaldemokraterna har redan besökt S:t Mikaelskolan i Mora, där många Orsaelever går.
Men i Orsas skolor ska de inte få komma in. Gunnar Lennhed, rektor på Orsaskolan säger blankt nej till besök från främlingsfientliga partier.
- Vi kan inte medverka till sådant som är i strid med läroplanen och skollagen. I läroplanens portalparagraf trycks det väldigt mycket på alla människors lika värde, solidaritet med svaga och utsatta, att vi ska bemöta främlingsfientlighet och intolerans med aktiva insatser, säger Gunnar Lennhed till Dalanytt.
Därmed gör läroplanen det omöjligt för skolan att ta emot besök från Nationaldemokraterna, anser han.
- Jag kan inte tolka deras budskap på annat sätt än att det helt i strid med läroplanens intentioner, säger Gunnar Lennhed.
Det råder stor enighet i kommunen om frågan.
- Vi tog upp det både i ledningsgruppen, alltså kommunens rektorer, och vi är enkiga där. Och vi tog upp det på personalkonferensen igår, säger Gunnar Lennhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".