Lars Englund, chefsläkare vid Vägverket Foto:Tobias Gruhs

Läkare saknar kunskap om körkortsindragningar

Läkare saknar ofta kunskap om när ett körkort ska dras in på grund av sjukdom. Det framgår av en undersökning som Vägverket gjorde under läkarstämman förra veckan. Läkarna skulle därför vilja ha experthjälp, dit de kan vända sig.

Förra året anmäldes drygt 2 000 personer till länsstyrelserna i landet, sedan de bedömts vara medicinskt olämpliga att ha körkort.
– Den siffran borde ligga på tiotusentals, tror Lars Englund, som är chefsläkare vid Vägverkets trafikmedicinska råd.
För att få en uppfattning om varför läkarna inte anmäler fler som medicinskt olämpliga att ha körkort, gjordes en enkät på läkarstämman i Älvsjö förra veckan.
Efterlyser hjälp
Drygt 200 läkare svarade på enkäten. Förutom att de flesta tyckte sig sakna kunskap för att bedöma om en person är olämplig som förare, så skulle 95 procent av läkarna vilja ha experthjälp i sin bedömning.
Svårt hitta gränsen
Lars Englund kommenterar:
– För det första kan det vara psykologiskt svårt att ge ett sådant här besked. För det andra kan det vara svårt att veta var gränsen egentligen går, när en person inte längre är lämplig som bilförare.
För att kunna ge läkarna den hjälp de vill ha, föreslår nu Vägverket att man inför trafikmedicinska centra på en del platser i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".