Samres sparar miljoner åt skattebetalarna

Kritiken mot Samres efter att de tog över den särskilda kollektivtrafiken i Dalarna fortsätter. Men skattebetalarna tjänar pengar på att trafiken samordnas. Det kan handla om tiotals miljoner kronor om året.

– Om man samverkar i en upphandling i de här volymerna som gäller så ger det en kostandsminskning tre till fem procent om varje kommun skulle upphandla det enskilt, säger Peter Holmberg, chef för den särskilda kollektivtrafiken på Dalatrafik.

Den särskilda kollektivtrafiken, alltså färdtjänst, sjukresor och så vidare, kostar 150 miljoner om året. Redan nu har samordningen med Samres inneburit en besparing på mellan tre och fem procent, alltså upp till 7,5 miljon. På sikt hoppas Dalatrafik på en besparing på 15 procent, alltså över 22 miljoner kronor om året. Det är pengar som skattebetalarna tjänar på omaket med Samres.

– Jag tycker att det är värt problemet för vi har som målsättning att skapa ett effektivt och bra transportsystem för samtliga invånare i Dalarna och det inkluderar även den här särskilda kollektivtrafiken, säger Peter Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".