Schymans skatteaffärer är oförlåtliga

I går avgick Gudrun Schyman som partiledare för Vänsterpartiet efter stark kritik mot hennes skatteaffärer. Å en stor del av hennes beslut grundas i att hon inte hade fullt stöd från Västerpartisterna runtom i landet.
Hori Lotfollahi som är vänsterpartist från Borlänge har suttit i möten i Stockholm hela helgen och diskuterat den här frågan. Hon tecknar en bild av en partiledare som har haft stor betydelse för Vänstern. Men samtidigt säger hon att det som Gudrun Schyman har gjort är oförlåtligt. - Själva handlingen går inte att förlåta. Det här är oförsvarbart, säger Hori Lotfollahi. Gudrun Schyman har under den senaste tioårsperioden varit en framgångsrik ledare för Vänsterpartiet. När Lars Werner trädde tillbaka hade partiet stadigt runt 4-5 procent av väljarstödet. De siffrorna har förbättrats kraftigt under Schymans tid. Frågan är om Vänsterpartiet är Gudrun Schyman? - Framförallt massmedia har försökt framställa det på det viset. Nu kanske det blir tillfälle för partiet att visa att Gudrun Schyman inte är hela Vänsterpartiet. Även om hon varit en mycket duktig partiledare. När det gäller den person som ska efteräda Gudrun Schyman så anser Hori Lotfollahi att en av kandidaterna skulle passa bättre än andra. - Lars Ohly är en stark kandidat. Jag hoppas verkligen att Lars Ohly tar sitt politiska ansvar och ställer upp för Vänsterpartiet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".