Foto: Eva Rehnström SR Dalarna

Personal tvingas gå ner i arbetstid

Sex personer på Coop i Leksand tvingas att gå ner i arbetstid av sin arbetsgivare. Från heltid till 75 procent. Två av de anställda som blir av med sina heltidstjänster är Birgitta Sandin och Anki Lundgren och för dem innebär det här en förlorad inkomst på cirka 4000 kr i månaden.

– Det är fruktansvärt, det är dålig stämning, alla mår ju dåligt även de andra som inte berörs tycker det är fruktansvärt. Och vi ska ha Sveriges bästa kundbemötande, det är ju ett hån, säger Birgitta Sandin och Anki Lundgren på Coop i Leksand.

Någon julstämning finns inte kvar på Coop i Leksand sedan sex i personalen fått beskedet att de måste gå ner i arbetstid och få lägre lön. Orsaken, enligt chefen Kjell-Åke Bälter, är inte arbetsbrist utan tvärtom.

Genom att låta några personer gå ner i arbetstid får butiken möjlighet att anställa extrapersonal som kan rycka in. Men bara när det behövs.

– Okej att vi får personal, men det ska inte vi betala med våra pengar  säger Birgitta Sandin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".