Åklagaren vill ha livstid för Hedemoramordet

Idag avslutades rättegången mot den 23-åring som stått åtalad för mordet på en kvinnlig restaurangägare i Hedemora i somras. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning utan kan dömas till fängelse. Åklagaren yrkade därför på livstids fängelse och sedan utvisning.
Det ledamöterna i Falu Tingsrätt först måste ta ställning till är om 23-åringen överhuvudtaget är rätt gärningsman. 23-åringen säger själv att det inte var han som mördade kvinnan, ägarinnan till restaurang Heden i Hedemora, hans egen släkting och arbetsgivare. Men åklagaren P G Persson anser sig under rättegången ha bevisat att 23-åringen är skyldig och han hävdar att han ska dömas till lagens strängaste straff, livstids fängelse och om han sen friges, till utvisining eftersom han inte är svensk medborgare. - Det är ett så brutalt och hänsynslöst brott att det bör bli lagens strängaste straff, säger P G Persson. Om rätten går på åklagarens linje så kommer alltså 23-åringen att dömas till livstids fängelse mot sitt nekande. Om tingsrätten finner 23-åringen skyldig ska gärningen inte anses som planerad utan att det skedde som en impulshandling, i ett okontrollerat raseri, hävdade försvarsadvokaten. Därför ska gärningen betraktas som dråp, inte mord, och ge ett mildare straff. Om rätten ändå finner att det handlar om mord menar advokaten att straffet ska tidsbegränsas till 10 år. Om en vecka meddelar Falu Tingsrätt sin dom. Rätten beslutade idag att 23-åringen ska vara kvar i häkte i avvaktan på dom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".