Krav om satsning på Bergslagspendeln

Nu kräver de fem kommunerna - Ludvika, Smedjebacken, Fagersta, Hallstahammar och Surahammar - som ligger utmed Bergslagspendeln mellan Ludvika och Västerås att Banverket rustar upp och bygger färdigt den järnväg som är ett måste för en positiv utveckling i kommunerna.
Sedan början av 1990-talet har stora investeringar gjorts med början i Västerås. Men vid Virsbo tog satsningen slut och det är därifrån och till Ludvika som standarden nu måste höjas, skriver de fem kommunerna. På sträckan Virsbo-Fagersta-Ludvika går det inte att köra mer än 64 km/tim. Det betyder att resenärer inte kan nå Stockholm med tåg från Ludvika på önskvärda 2 timmar och 20 minuter. Så länge som kvalitén på banan är så låg som den är ökar inte pendlingen. Därmed stagnerar utvecklingen i de fem forna brukskommunerna. I brevet till Banverket föreslår de fem kommunerna ett möte med höga centrala representanter för banverket. Man vill att Banverket struntar i sina egna regionsgränser och i länsgränserna och ser Bergslagspendeln som ett enda investeringsobjekt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".