Jobben kan räddas vid Föremålsvård i Grängesberg

Det finns fortfarande hopp om att jobben vid statliga Stiftelsen Föremålsvård i Grängesberg kan räddas. För under hösten har stiftelsen hittat möjliga besparingar och nu hänger det på att regeringen skjuter till cirka en miljon kronor till verksamheten i Grängesberg och i jämtländska Strömsund.

– Jag ser väldigt positivt på framtiden, vi gör ett viktigt arbete som har rönt en väldigt stor uppskattning, sen är det ingen större summa det handlar om, säger Ulf Daunfelt för Stiftelsen Föremålsvård.

Nej, en miljon är inte någon stor summa i de här sammanhangen. Men det var för att regeringen inför kommande budgetår drog in 2,5 miljoner kronor från verksamheten som Föremålsvård tvingades varsla samtliga anställda i både Strömsund och Grängesberg.

Stiftelsens personal jobbar framförallt med att scanna in, digitalisera, foton från de stora museernas samlingar och göra dem tillgängliga för fler.

Under hösten har stiftelsen hittat möjliga egna besparingar och behovet är nu en miljon kronor ur regeringens tilläggsbudget för att rädda verksamheten. Man har fått löfte om besked till stiftelsens styrelsemöte den 20 december. Men man vill också att regeringen utreder de fortsatta villkoren för Föremålsvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".