Kampanj för sänkt liftkortsmoms

Liftanläggningarnas branschorganisation, SLAO, driver sedan en tid en kampanj för att få liftkortsmomsen sänkt från 12 till 6 procent.
När du köper ett liftkort - betalar du då för att åka upp, eller för att kunna åka ner för berget? Det kanske inte är något som skidåkaren egentligen fundrar på - men för dom som säljer liftkorten är det faktiskt en intressant fråga. Två bolag som har liftanläggningar i Sälenfjällen tycker att de säljer möjligheten att åka nedför. Därför sålde de liftkort med 6 % moms under april 2001. Men skattemyndigheten ser annorlunda på saken och krävde att bolagen skulle betala 12 % moms. Nu har Länsrätten sagt sitt i saken. Det pågår en utredning om vilken moms det ska vara på liftkorten, men för två år sedan gick två bolag i Dalarna händelserna i förväg och betalade den lägre momsen. Det handlar om Sälenstjärnan AB, som nu har bytt namn till Skistar, och Lindvallen AB. Skattemyndigheten ville inte låta de båda bolagen komma undan med 6 % utan krävde att företagen skulle betala 12 % moms. Sälenstjärnan och Lindvallen överklagade då till Länsrätten och hävdade att det man säljer är en tjänst som gör det möjligt för liftåkarna att idrotta - alltså åka skidor nedför backen. Och på tjänster som är till för att göra det möjligt att idrotta är det 6 % moms. Men Skattemyndigheten tycker att liftåkarna har köpt en transport uppför backen. Det är nämligen så lagstiftarna har sett på saken tidigare. Enligt dem är transport i skidlift ingen tjänst som gör det möjligt att idrotta - utan just ett sätt att transportera folk. Och det är det 12 % moms på. Liftbolagen menar att det resonemanget förutsätter att alla backar, pistmaskiner, snökanoner finns bara för att ge liftkortsköparna möjlighten att åka lift. Det håller länsrätten med om - men ger ändå Skattemyndigheten rätt. Länsrätten tycker nämligen att lagstiftarna menade både färden upp och färden ner för berget med begreppet transport i skidlift. Och på en sån tjänst - som innehåller både transport och idrott - är det 12 % moms, konstaterar Länsrätten. Lindvallen AB måste nu betala in nästan en miljon kronor till Skattemyndigheten. Sälenstjärnan ska betala drygt 850 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".