Knäckebrödsstrid i marknadsdomstolen

Idag tar Marknadsdomstolen upp Leksands Bröds anmälan mot multinationella brödjätten Wasabröd. Leksands Bröd vill att domstolen förbjuder Wasabröd att använda namnet Mora eller begreppen "från Mora" och "från Dalarna" i sin marknadsföring.
Leksandsbröd anser att Wasabröd lurar sina kunder. Kunderna ser att Wasabröds knäckesorter har namn där Mora ingår, och då tror folk att brödet har något med Mora och Dalarna att göra. Men de här brödsorterna tillverkas i Värmland, och så har det alltid varit. Leksandsbröd hävdar att varumärken för knäckebröd är starkt knutna till tillverkningsorten. Och konsumenterna tror att själva namnen har med den geografiska platsen att göra. Och ortsnamnet blir i sin tur en garanti för brödets kvalité. Leksandsknäcke skriver i sin anmälan att ett annat syfte med ortsnamnen i varumärket kan vara att ge produkten samma positiva förtecken som själva orten eller trakten har. Wasabröd registrerade varumärket Moraknäcke redan 1943. Och för några år sen registrerade de ett nytt varumärke som rätt och slätt kallas Mora. Wasabröd anser att det via företagsnamnet finns en koppling till kungen Gustav Vasa och att det kunganamnet i sin tur för tankarna till just Mora. Wasabröd säger också att företaget tidigare har ägt två fabriker i södra Dalarna. Men dom fabrikerna stängdes på 30 och 40-talen. Alltså menar Wasabröd att deras företag har en dalaanknytning. Bråket om käckebrödens olika namn är faktiskt en gammal historia. Redan för 23 år sen så prövades den här saken av konsumentombudsmannen, KO. KO ansåg då att det fanns en liten risk för förväxling, men att den var så liten att ärendet avskrevs. Nu återstår det att se hur det går den här gången i Marknadsdomstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".