Vårdcentraler kan komma att stängas

Opinionen mot stafettläkeriet växer sig allt starkare. Och en metod för att stoppa de dyra stafettläkarna kan vara att stänga vådcentraler under vissa perioder.
- Det kan bli aktuellt även i Dalarna, säger landstingsrådet Sören Bertilsson. Stafettläkarna kostar Landstinget Dalarna runt 100 miljoner kronor om året, dyra pengar menar Landstinget. Frågan om hur man ska minska stafettläkeriet diskuterades i den så kallade Samverkansnämnden i förra veckan. Samverkansnämnden är ett gemensamt organ för sju mellansvenska landsting, däribland Dalarnas landsting. - Stafettläkariet är inte bara dyrt, vården blir sämre och patienterna får inte träffa samma läkare vid återbesök, säger Sören Bertilsson, som är övertygad om att patienterna skulle ha förståelse för att man stänger vårdcentraler om det är ett sätt att stoppa stafettläkarna. - Många hör av sig och undrar om det verkligen är till det här man ska använda skattepengar, säger Bertilsson, som även säger att Landstinget Dalarna har lyckats minska ner på stafettläkarna. - Bland annat har landstinget lyckats rekrytera 58 läkare från främst Polen och Tyskland, säger Sören Bertilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".